Osnovni podaci za početnike

BlackBerry je brend mobilnih telefona, koji je proizvela firma kanadska Research In Motion (RIM). BlackBerry, za razliku od drugih telefona, od samog nastanka omogućava sinhronizaciju email-a, kontakata i sadržaja kalendara sa serverom, u poslovnom okruženju. Ovo čini BlackBerry telefone jednim od glavnih izbora mnogih poslovnih korisnika, prvenstveno zbog sigurnosti koje nude ovi uređaji, kroz veoma komplikovane algoritme enkripcije (šifriran prenos sadržaja), tako da to čini BlackBerry uređaje prvenstvenim izborom mnogih vladinih i državnih institucija, kao i kompanijama kojima je prioritet čuvanje bitnih poslovnih informacija na sigurnom.

Blackberry 9900
Blackberry 9900

Prvi i prepoznatljivi znak koji odlikuje ove telefone je QWERTY tastatura, medutim u nekim verzijama telefona (kao što je serija BlackBerry Storm), postoji samo touch screen. Fizička QWERTY tastatura se pokazala kao veoma zgodna u uslovima kada je potrebno brzo otkucati neku poruku, email, u hodu, prilikom vožnje ili dok vam je jedna ruka zauzeta.

Poslednji BlackBerry telefoni, serije 7 (BB OS 7.x) sem fizičke tastature, sadrže i touch screen ekrane. Jedna od najbitnijih opcija, koja krasi ove uredaje, je mogućnost fluidnog korišćenja grafičkog okruženja, bez ikakvog kočenja pri radu. Ova karakteristika se naziva Liquid Graphics™.

Operativni sistem

Koji operativni sistem koriste BlackBerry telefoni? Do sada je to bio BlackBerry OS, čija je zadnja verzija operativnog sistema BB OS 7.1 (u korišćenju su još uvek verzije od BB OS 6, pa naviše).

30. januara 2013. godine se očekuje svetska premijera BlackBerry 10 uređaja, čiji je operativni sistem baziran na QNX operativnom sistemu, sa izuzetno brzim i praktičnim grafičkim okruženjem, koji može izuzetno dobro parirati Android OS-u, a u nekim stvarima (kao što je multitasking) je i daleko ispred.

Blackberry Z10
Novi Blackberry Z10 – Blackberry 10 OS, L-serija

BlackBerry 10 OS će kao početnu hardversku platformu imati dual core procesor. U trenutku pisanja ovog teksta (pogledajte datum objave), BlackBerry 10 OS i razvojni uređaji su vec 10 nedelja dostupni programerima, a već postoje i mnoge fotografije konačnog uređaja.

Prednosti BlackBerry telefona

Iako (do sada) skromni po hardverskim mogućnostima, BlackBerry telefoni imaju i neke svoje prednosti, kojima se ljubitelji ovih telefona redovno vraćaju.

Push Email

Prva i glavna prednost BlackBerry telefona je mogućnost slanja i primanja instant email poruka. Kako sve ovo funkcioniše? BlackBerry servisi su integrisani u gotovo sve mobilne mreže na svetu. Za razliku od svih ostalih mobilnih uređaja, oni omogućavaju Push email. Koja je prednost Push email tehnologije u odnosu na Pull email? Prednost je u tome što nije potrebna provera od strane uredaja kada stigne novi email, već je vaša mobilna mreža povezana sa email serverom, pa ona sama „gura“ poruku o novom emailu. Ovo omogućava daleko brži prijem emaila (gotovo trenutan), kao i znatnu uštedu baterije.

BIS i BES

Tehnologija koja omogućava instant email zove se BIS ili BES (BIS – BlackBerry Internet Services, BES – BlackBerry Enterprise Server). Ona funkcioniše po principu Push tehnologije, tako što email server, po prijemu novog emaila, kontaktira mobilnu mrežu, a mobilna mreža sama šalje obaveštenje mobilnom telefonu, koji preuzima sadržaj emaila. Korišćenje BIS i BES usluga je nemoguće na telefonima ostalih proizvođača (jedino RIM telefoni i neki jako stari modeli drugih proizvođača).

Blackberry Logo
Blackberry Logo

Osim usluge emaila, moguće je i korišćenje BBM-a (BlackBerry Messenger), koji predstavlja messenger (nalik GTalk-u, MSN-u, Skype-u) i omogućava razmenu instant poruka između bilo koja dva BlackBerry telefona koji imaju aktiviranu ovu uslugu. U skorije vreme je u BBM integrisana i opcija BlackBerry Voice (verzija BBM 7), koja omogućava besplatan razgovor između dva BlackBerry telefona, bilo gde u svetu. Takođe, ove usluge nude i kompletno zaključavanje ili brisanje sadržaja telefona i memorijske kartice, kao i njegovo lociranje, u slučaju gubitka ili krađe.

Razlika između BIS i BES usluge?

BIS predstavlja uslugu koju je moguće da koristi svako fizičko lice (nevezano za korporacijsko okruženje). Ova usluga omogućava push email i BBM.

BES je usluga koja je vezana za korporacijsko okruženje (u okviru firme) i omogućava instant push email, sinhronizaciju kontakata i sadržaja kalendara sa drugim korisnicima u okviru kompanijske mreže, kao i kontrolu nad time koje je programe moguće instalirati, koja je lokacija uređaja, kao i zaključavanje ili brisanje važnih podataka u slučaju gubitka telefona. Ovo omogućava jako brzu i fleksibilnu saradnju između zaposlenih, u okviru radne grupe, jer ubrzava komunikaciju između njih, a i veliku sigurnost podataka. Jedna od prednosti BES-a je i enkriptovana komunikacija do kompanijske mreže, čime je onemogućeno presretanje podataka od strane drugih, a samim tim i omogućeno čuvanje poslovne tajne ili neke jako poverljive informacije, jer se internet komunikacija između svih uređaja odvija u okviru VPN-a (virtuelna privatna mreža).

U okviru bilo koje od ove dve usluge, omogućen je i besplatan prenos podataka preko mobilne mreže (obično oko 30-ak MB mesečno), što je sasvim dovoljno za prijem email-ova i instant poruka. Sav sadržaj koji se prenosi je kompresovan, tako da ovo smanjuje količinu podataka koja se prenosi. Ukoliko uz tarifni paket imate aktivnu uslugu prenosa podataka (dodatni MB ili GB), telefonu je totalno svejedno koji se protok koristi, tako da budite sigurni da nećete prekoračiti prenos podataka, a samim tim i dobiti visok iznos računa na kraju meseca.

BIS/BES usluge je moguće koristiti i putem WiFi konekcije (podrazumeva se da je neka od ovih usluga aktivirana). Ovom prilikom se ne troše megabajti uračunati u vašu mobilnu tarifu.

Koliko košta korišćenje BIS/BES usluge?

U Srbiji se korišćenje BIS ili BES usluge naplaćuje oko 1300 dinara (oko 10 evra), i do sada je bilo obavezno postojanje postpaid broja (pretplata). Međutim, u skorije vreme, trudom nekih od kompanija, omogućeno je korišćenje ove usluge i preko prepaid brojeva, po znatno nižoj ceni u odnosu na sadašnju (o ovome i raznim drugim iznenađenjima na ovu temu, pročitajte u nekom od narednih članaka).

* Molim korisnike iz država u okruženju da u komentaru pošalju cene usluga na njihovim mrežama, prim. ur.

Šta je to BBM?

BBM ili BlackBerry Messenger je servis koji omogućava slanje trenutnih poruka između dva telefona sa aktivnom BIS/BES uslugom. U verziji BBM 7, dodata je opcija BlackBerry Voice (poziv glasom), koja se dodatno NE naplaćuje. Time je moguća besplatna komunikacija između bilo koja dva BlackBerry telefona, bilo gde u svetu, a zgodna stvar je to što je sam BBM integrisan u BlackBerry operativni sistem i čini sastavni deo telefona (kao i opcije poziva glasom ili SMS). Komunikacija između dva BlackBerry telefona omogućena je putem PIN-a.

BBM - Blackberry Messenger
BBM – Blackberry Messenger

Na novim BlackBerry 10 telefonima, biće moguća i video komunikacija putem BBM-a, jer je predviđeno da ovi modeli poseduju i prednju kameru, koje nema kod modela do serije 7 (koji su, u momentu pisanja teksta, trenutno postojeći modeli).

Šta je BlackBerry PIN?

PIN predstavlja poseban broj koji ima svaki BlackBerry telefon, i on je hardverski „ugrađen“ u isti, što znači da se ne može promeniti. PIN je osmocifreni heksadecimalni broj koji se nikako ne može promeniti i različit je kod svakog primerka telefona. On je glavno sredstvo komunikacije između BlackBerry telefona i RIM servera. Kroz BlackBerry Messenger (BBM) je moguće komunicirati između dva BlackBerry telefona, putem PIN-a. Dva korisnika moraju da međusobno razmene svoje PIN-ove (kao npr. korisnička imena kod drugih messenger programa) da bi mogli da komuniciraju putem BBM poruka ili glasovno. Podrazumeva se da je moguća glasovna komunikacija između dva BlackBerry telefona putem obične mobilne mreže, kao da je u pitanju bilo koji drugi telefon.

Kako skinuti nove programe?

Preuzimanje novih aplikacija i igara je omogućena preko BlackBerry App World aplikacije, koja je pandan Google Play Store-u, kod Android uređaja. Dobar deo aplikacija, tema i melodija je besplatan, a za premium aplikacije postoji i mogućnost naplate preuzimanja.

Koje su aplikacije dostupne?

Dostupna je većina savremenih aplikacija koje postoje na telefonima drugih proizvođača, kao što su messenger aplikacije Google Talk i MSN (implementirani na nivou samog sistema), zatim Facebook, Twitter, WordPress, Tumblr, Viber… Nažalost, jedna od stvari koja odbija korisnike od BlackBerry platforme je nepostojanje zvanične Skype aplikacije. Naime, postoje razne alternative za korišćenje Skype platforme za chat, međutim glasovna komunikacija nije podržana. Postoji najava da će se uskoro pojaviti kompletan audio/video Skype klijent za BlackBerry 10, kao i Instagram aplikacija. Facebook Messenger aplikacija je napravljena tako da podržava instant push poruke (kroz BIS/BES), tako da u vašem telefonu imate mogućnost ostavljanja Facebook aplikacije aktivnom, bez dodatnog trošenja baterije, kao kod drugih telefona.

Glavne prednosti BlackBerry uređaja

Prednost BlackBerry uređaja ogleda se u postojanju fizičke QWERTY tastature (osim ako se odlučite za BlackBerry Storm seriju, koja ima samo touch screen). Takođe jedna od prednosti je i postojanje track ball-a (kuglice) ili track pad-a (miš kao na laptop računarima). Prednost postojanja kursora se naročito vidi u tome što je moguće (čak i u pokretu) jednom rukom čitati i pisati poruke i koristiti telefon za svakodnevne aktivnosti. Ovo predstavlja ključnu stavku zašto je BlackBerry telefon ultimativni komunikator.

Na najnovijim BlackBerry 10 telefonima je trackpad izostao, međutim samo grafičko okruženje je napravljeno tako da je njegovo postojanje potpuno suvišno. Ukoliko bi poredili grafičko okruženje sa drugim modernim mobilnim operativnim sistemima, videli bi veliku prednost u fleksibilnosti OS-a, koja je projektovana od samog početka za brz i fleksibilan rad. Naime, svi BlackBerry 10 telefoni će posedovati moderne hardverske komponente (dual core procesor i naviše, kvalitetna visokopikselna kamera, ekran HD rezolucije, mogućnost korišćenja 3G i LTE 4G mreže, kao i razne druge mogućnosti). Naravno, u skladu sa politikom RIM-a, akcenat je i dalje na fleksibilnosti i korisničkom iskustvu.

Kako izgleda BlackBerry 10 OS?

Najava novih telefona je 30. januara 2013. godine, a nakon toga će novi BlackBerry 10 telefoni postati dostupni u prodaji. Spuštanja cene BIS/BES usluge koje slede, kao i samih telefona u odnosu na vrh ponude konkurencije, a naročito mogućnost uzimanja ovih telefona preko postpaid paketa, omogućiće veću raširenost BlackBerry-a u ovom trenutku i van korporacijskih krugova, a samim tim i bolju poziciju firme RIM na svetskom tržištu. U ovom trenutku, RIM drži treće mesto na listi mobilnih proizvođača, iza Samsunga i Apple-a, a ispred Nokije. Ovo će doneti i veliku dostupnost postojećih modela u vidu snižavanja cene (BlackBerry 7) uređaja.

Trajanje baterije i izrada

Ukoliko vam je potreban pouzdan telefon, sa luksuznim i skupim izgledom, veoma dugim trajanjem baterije (poredeći sa Apple i Android mobilnim telefonima), prvenstveno namenjen komunikaciji (email, poruke, facebook, razni messenger-i), bićete veoma zadovoljni izborom nekog BlackBerry telefona. Ovakav uređaj će vam sigurno olakšati komunikaciju i znatno ubrzati vaše svakodnevne aktivnosti, a sigurno ćete moći da ga posedujete još dugo, jer je korišćenje istog veoma praktično, a izrada samog uređaja je izuzetno kvalitetna.

Koji telefon da odaberem?

Once you go Black(Berry), you never go back! 🙂

Ukoliko smo vam zagolicali mašti i zainteresovani ste za izbor nekog od modela Blackberry telefona, a ne znate za koji da se odlučite, posećujte nas i dalje, jer ćete u narednom članku moći da vidite detaljno predstavljene sve serije BlackBerry telefona!

Објављено од стране Braca Ristić

Preduzetnik i vizionar. Preko 10 godina iskustva u oblasti internet tehnologija. Zaljubljenik u mobilne telekomunikacije. Stekao iskustvo radeći od 2005. godine za velike telekomunikacione firme. Uticajni član domaće Blackberry zajednice.