Sony Xperia miro
Sony Xperia miro
Date Published: 12/05/2012
Sony Xperia Miro ne predstavlja vrh ponude Sony Xperia linije, a po specifikacijama spada u klasu izmedu Xperia tipo i Xperia go linije. Sam telefon je pozicioniran upravo tako da popuni prazninu u cenovnom rangu izmedu susednih serija telefona. Ovo ipak nije telefon prema kome sam ostao potpuno ravnodušan. Bez obzira na stvari koje mu nedostaju, on sa druge strane pruža dosta toga što ne bi smo očekivali od ove klase uredjaja.
3.8 / 5 stars
Xperia miro
Xperia miro

Glavne karakteristike Xperia miro linije telefona:

 • Quad-band GSM/GPRS/EDGE and dual-band UMTS support
 • 7.2 Mbps HSDPA and 5.76 Mbps HSUPA
 • 3.5″ 16M-boja LCD capacitive touchscreen sa pozadinskim LED osvetljenjem, HVGA rezolucije (320 x 480 piksela) sa oko 165 tpi
 • Android OS v4.0 Ice Cream Sandwich
 • 800 MHz Cortex-A5 procesor, Adreno 200 GPU, Qualcomm MSM7225A chipset
 • 512 MB of RAM
 • 4GB prostora za skladištenje materijala (dostupno 2.2GB)
 • microSD slot (dostupno 32GB)
 • 5 MP autofokus kamera, LED blic, geotagging, detekcija lica, fokus na dodir, VGA video @ 30fps
 • Prednja VGA kamera
 • Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot
 • GPS sa A-GPS-om
 • Standardni 3.5 mm priključak za slušalice
 • Stereo FM radio sa RDS-om
 • microUSB port (za punjenje) i stereo Bluetooth v2.1
 • 1500 mAh Li-Ion baterija
 • Dostupan u crnoj, crno-roze, beloj i belo-zlatnoj boji

Veliko unapređenje, u odnosu na Xperia tipo telefon, je veći ekran, kamera više rezolucije i prednja kamera za video pozive. Ekran je iste rezolucije, međutim, nažalost, ne spada u klasu Bravia ekrana, koje smo imali prilike da vidimo na drugim Sony (Ericsson) telefonima.

Sve ovo, kao i procesor sa jednim jezgrom, pomogli su da Xperia miro zadrži prilično nisku cenu. Poredeći telefon sa konkurencijom, on spada upravo tamo gde su i protivničke firme postavile svoje uređaje, pa sam zbog toga i odlučio da dam šansu ovom uređaju.

Sadržaj kutije

Kutija Xperia miro telefona sadrži samo ono najbitnije, a to je punjač sa USB kablom. U paketu su izostale slušalice i memorijska kartica, ali se ovo definitivno uklapa u onoj priči o smanjenju cene.

Sony Xperia miro izgleda veoma slično kao predstavnik više klase, Xperia go, sa gotovo istom veličinom i sličnim oblikom. Težina telefona je 110 g, a njegove mere su 113 x 59,4 x 9,9 mm.

Sony Xperia miro dizajn i kvalitet izrade

Iako je ovaj uređaj prilično jeftin, a njegov dizajn jednostavan, mogu vam reći da sam prijatno iznenađen njegovim kvalitetom. Telefon nipošto nije samo obično parče plastike. Lepo dizajniran, veličine 3,5″, zbog svoje zaobljene pozadine, za razliku od Xperia go, veoma lepo leži u ruci, i jako je zgodan za korišćenje.

Xperia miro prednja strana - pink
Xperia miro – prednja strana

Prednja maska na samom dnu ima okvir u raznim bojama (crvena, bela, plava i crna – vidite na prvoj slici), koji iako napravljen od plastike, izgleda metalizirano, što povećava ukupan izgled telefona. Ovakav dizajn bi se prvenstveno dopao ženskom delu korisnika, jer zbog svoje boje i činjenice da uređaj izgleda skuplje od svoje cene, siguran sam da će naći svoje mesto kao pratilac mnogih dama.

Iznad HVGA ekrana, nalaze se sakriveni senzor za odstojanje i LED pokazivač statusa telefona, a odmah pored njih je i prednja kamera. Ispod ekrana je standardan raspored tastera za kontrolu – Back, Home i Menu, kao i dioda, kojoj je moguće promeniti boju, a time i bolje uklopiti izgled telefona sa pozadinom.

Na levoj strani se nalazi microUSB slot, koji se koristi za punjenje, a i za vezu telefona sa računarom. Na vrhu desne strane su i tasteri za pojačavanje zvuka. Za divno čudo, ovako tanki tasteri ipak omogućavaju veoma zgodnu kontrolu.

Taster za paljenje/gašenje telefona se nalazi na samom vrhu, a pored njega i standardni 3,5″ konektor za slušalice.

Na zadnjem delu telefona je locirana i 5MP kamera, kao i LED blic.

Podizanjem poklopca telefona, koji jako dobro naleže na leđa telefona, moguće je pristupiti bateriji. Iako su SIM i microSD slot odvojeni od dela sa baterijom, njima nije moguće pristupiti bez skidanja same baterije.

Baterija ima jako razuman kapacitet od 1500 mAh, koje proizvođač dekleriše sa 470h 2G standby moda ili 545h 3G mirovanja. Vreme razgovora je 5h (2G) i 6h (3G). Na papiru ništa impresivno, ali se baterija u praksi pokazala izuzetno dobro, sa punih 2 dana aktivnog korišćenja, što me je jako prijatno iznenadilo, a samim tim dodalo još jedan plus utisku o ovom uređaju.

Svakodnevno korišćenje i softver

Preskočićemo sve one delove o samom pristupu izgledu Androida koji je Sony odabrao, jer je manje-više isti kao i kod većine drugih uređaja iz Xperia serije. Ono što ću pomenuti su neke razlike u odnosu na ostale Sony-jeve telefone, kao i opšti utisak o samom uređaju.

Operativni sistem

Telefon Xperia miro je telefon prilično skromnih performansi, ali ono što me je naročito iznenadilo je da se izuzetno dobro nosi sa Android-om 4.0 ICS. Telefon je prilično brz prilikom skrolovanja kroz menije, a za ovo moramo zahvaliti Sony-jevoj adaptaciji Androida, Timescape. Grafičko okruženje ima duboku integraciju društvenih mreža, na nivou samog korisničkog interfejsa, što ubrzava svakodnevno korišćenje uređaja, a iskreno, lično, predstavlja i najbolju grafičku adaptaciju ovog Androida. Icecream Sandwich, koji dolazi od samog starta sa telefonom, omogućava da se on dobro nosi i sa boljim uređajima koji koriste Gingerbread verziju operativnog sistema.

Ekran

Sam kvalitet prikaza ekrana nije na vrhunskom nivou, i ono na šta moram skrenuti pažnju je rezolucija ekrana od 320 x 240 piksela, za koju lično smatram da nije potpuno dovoljna za bilo kakvo ozbiljnije korišćenje na duže vreme, kao što je surfovanje, jer je prilično mala za jasniji prikaz web stranice. Doduše, ovo se gotovo ne primećuje u svakodnevnom korišćenju uređaja za obavljanje svakodnevnih potreba kao telefon, i ni u čemu ne sprečava korisnike da dobiju vrhunsko iskustvo koje Sony obično nudi.

Kvalitet zvuka

Ono što me je jako razočaralo kod ovog telefona je, iako čist, zvuk u ugrađenoj slušalici (zvučniku na vrhu ekrana) je veoma tih, i lično smatram da je ovo nešto što predstavlja veliki minus prilikom izbora ovog uređaja. Prilikom korišćenja slušalica, pomenuti problem je izostao. Smatram da je Sony mogao nešto da uradi po ovom pitanju, jer za razliku od ostalih delova hardvera, ovo nije izgovor za smanjenje cene telefona.

Audio/Video mogućnosti

Single core procesor na 800 MHz je prilično skroman, ali dobra strana ovoga je duže trajanje baterije. Iako poseduje prednju kameru, korišćenje telefona za Skype video razgovor je gotovo nemoguće. Nisam siguran da li je kombinacija procesor-grafika glavni razlog ovome, ili činjenica da uređaj nije Skype sertifikovan, ali preterano kočenje onemogućava korišćenje telefona za ovu svrhu.

Xperia miro Skype
Xperia miro – Skype

Razgovor glasom je druga priča, gde telefon uspeva da se izbori sa ovim zadatkom, doduše uz periodično štucanje veze na trenutak. Bez obzira na ovo, korišćenje uređaja u ovu svrhu je moguće bez ikakvih problema.

Postojanje ugrađenog radija, predstavlja veoma zgodnu opciju koja na momente „vadi fleke“ koje su prethodna dva zadatka ostavila kvalitet nedorečenim. Doduše, nedostatak slušalica, koje ne stižu uz sam paket, malo će vam otežati ovaj zadatak. Dobra strana je što telefon koristi standardni hand-free sa priključkom od 3,5 mm.

Kamera na telefonu, po rezoluciji koju nudi, trebalo bi da predstavlja kameru pristojnih performansi, međutim izostanak kvalitetnije optike i skupljeg senzora, smanjili su kvalitet koji bi inače očekivali. Moram da priznam da, bez obzira na nepostojanje prethodno pomenutih opcija, i na to u koju klasu spada, telefon pravi prilično dobre slike. Kvalitet je veoma poboljšan softverskim delom, međutim „peglanje“ šuma ponekad ume da ubije sitnije detalje na fotografijama. Kad je video u pitanju, kamera uspeva da napravi klipove VGA rezolucije, sa 25 slika u sekundi, i stereo zvukom, što je sasvim razumno za skromni procesor na 800 MHz. Kvalitet videa je nizak, što je i očekivano za VGA rezoluciju, ali ono što svakako spada u veliki plus je činjenica da je, svakog puta, telefon pravio veoma gladak snimak, bez ikakvog prekidanja i štucanja.

Opšti utisak

Xperia miro spada u početnu klasu Android telefona, i po cenovnom rangu je veoma slična sa konkurencijom. Poređenje je moguće sa sledećim modelima baziranim na istoj platformi: HTC Desire, LG Optimus L5, Samsung Galaxy mini 2 i Samsung Ace Plus, gde je odnos cena kvalitet veoma sličan.

Ono što me je jako zbunilo u čitavoj priči, nije nedostatak opcija za ovaj rang uređaja, niti visina cene slična konkurenciji, već činjenica da po veoma maloj razlici u ceni, Sony Xperia U, generalno nudi više. Veća rezolucija, procesor sa dva jezgra i snimanje HD videa je ono što u svakom slučaju predstavlja ozbiljnu konkurenciju ovom telefonu. Jedina stvar koja kod Xperia U manjka je nedostatak microSD slota, a samim tim i mogućnost proširenja memorije. Međutim, cenovna razlika kod Xperia miro teško opravdava postojanje ove opcije.

Popunjavanje praznina, po ceni, u ponudi jednog proizvođača je standard među proizvođačima mobilnih telefona, ali ugrožavanje sopstvenog proizvoda nekim novim, nije način kako se igra ova igra.

Opšti utisak je da je telefon zadovoljio sve ono što odlikuje ovu klasu uređaja, samim tim, svi oni kojima treba jedan ovakav uređaj za telefoniranje, pisanje poruka i povremen surf, u ovom telefonu mogu naći sve ono što im treba. Poseban akcenat ću namerno baciti na „fensi“ izgled ovog telefona, tako da ću ga predložiti svim damama koje vole stilizovane telefone sa mnogo skupljim izgledom u odnosu na cenu.

Објављено од стране Braca Ristić

Preduzetnik i vizionar. Preko 10 godina iskustva u oblasti internet tehnologija. Zaljubljenik u mobilne telekomunikacije. Stekao iskustvo radeći od 2005. godine za velike telekomunikacione firme. Uticajni član domaće Blackberry zajednice.