Pošto je poznato da akcije proizvođača Blackberry-ja, firme Research in Motion (skraćeno RIM), konstantno opadaju, akcionari RIM-a već duže vreme razmišljaju ublažavanju ovog negativnog trenda. Jedna od ideja je prodaja softvera ili licenci za njihovo korišćenje, a najzanimljiviji proizvod koji bi mogli ponuditi je Blackberry Messenger.

Ovaj softver, skraćeno nazivan BBM, je prekretnica kojom je RIM razvio svoju firmu i doveo Blackberry telefone na tron među poslovnim telefonima. Blackberry Messenger poseduje svoju sopstenu infrastrukturu, kojom putem vašeg mobilnog provajdera omogućava push poruke, poruke koje sama mreža gura na vaš telefon, bez zahteva, i time strahovito ubrzava komunikaciju i štedi bateriju vašeg mobilnog telefona.

RIM and Samsung

 

Jedna od zainteresovanih firmi za licenciranje BBM-a je i Samsung, čime Samsung može proširiti svoju infrastrukturu, a time i povećati kontrolu na svojom mobilnom platformom, smanjiti njihovu zavisnost od Google-a. Na sve ovo moramo dodati i činjenicu da je Samsung odlučio da svoju Bada platformu spoji sa Tizenom (bivšom MeeGo platformom Nokije i Intela), a samim tim i da izbaci do kraja godine bar nekoliko telefona baziranih na ovoj platformi.

Prema izvorima, RIM razmatra sve moguće opcije, kao što su prodaja dela firme ili čak čitave firme. Tražena cena za ovu prodaju je između 12 i 15 milijardi američkih dolara, što je prilično mnogo, imajući u vidu da je trenutni tržišni udeo RIM-a 8,5 milijardi dolara.

Za bilo kakve konkretnije vesti, izgleda da ćemo morati da sačekamo. Jedno je sigurno – pratite i dalje Mobilna Revija, a mi ćemo vas kao i do sada, ekskluzivno izveštavati o novostima vezanim za Blackberry i njegovu budućnost!

 

Објављено од стране Braca Ristić

Preduzetnik i vizionar. Preko 10 godina iskustva u oblasti internet tehnologija. Zaljubljenik u mobilne telekomunikacije. Stekao iskustvo radeći od 2005. godine za velike telekomunikacione firme. Uticajni član domaće Blackberry zajednice.