Na današnjoj MWC konferenciji za štampu Nokia je najavila svoj najnoviji model 808 sa PureView tehnologijom koja omogućava pravljenje slika sa izuzetnom dubinom, mnoštvom detalja i vrlo malo šuma.

Nikada do sada senzor ovakve veličine nije bio ugrađivan u jedan mobilni uredjaj. Optika je Carl Zeiss, a na sebi nosi i ksenonski blic. Takođe postoji i LED osvetljenje koje se koristi prilikom snimanja video materijala.

Ono što PureView tehnologiju čini posebnom u osnovi je sam proces slikanja – senzor od 41-og megapiksela pravi sliku tako što spaja 7 piksela u jedan. Rezultat je slika sa mnoštvom detalja i vrlo malo šuma. Tako PureView tehnologija pravi slike od  3, 5, 8 i 38 megapiksela za 4:3 razmeru slike, i 2, 5, 8 i 34 megapiksela za 16:9 razmeru.

Nokia PureView 808

Snimanje videa je u punoj HD rezoluciji od 1080p i 30 slika u sekundi. Takođe postoji i opcija za 720p sa 30 slika u sekundi. Video enkodovanje je H264, što je aktuelni standard, a kamera ukomponovana sa stereo mikrofonom garantuje snimanje odličnih video snimaka.

Procesor je jednojezgarni, na 1,3GHz. Telefon ima 512MB RAM memorije i 16GB memorije za smeštanje sadržaja. Činjenica je da je Symbian Belle operativni sistem koji ne zahteva ogromne resurse za normalan rad, pa možemo slobodno reći da će ova konfiguracija biti sasvim dovoljna za svakodnevno korišćenje.

Ekran je AMOLED,  razmere 16:9 i rezolucije 640×360. Pokriva ga zaobljeno Gorilla staklo. Nokia 808 poseduje Bluetooth v3, USB On the go i NFC komunikaciju.

Sve do sad navedeno garantuje odličan telefon – telefon koji će praviti ubedljivo najbolje slike od svih drugih do sada! Videćemo kako će se ovaj model pokazati u praksi, sve u svemu Nokia po ko zna koji put daje ogroman domaći zadatak svojim konkurentima.