„Sve što je potrebno je Swipe pokret“

Beograd, 1. mart 2012 – Smart telefon Nokia N9 je od danas dostupan i u Srbiji. Ovaj smart telefon osmišljen je za ljubitelje dobrog dizajna i donosi inovativan i nov koncept kontrole i navigacije – to je prvi Nokia smart telefon koji nema ni jedan taster ili dugme na prednjem panelu. Svim funkcijama se pristupa i upravlja direktnopreko ekrana osetljivog na dodir. Korisnici se mogu kretati kroz meni jednostavnim pokretima ili dodirivanjem ekrana osetljivog na dodir.

Nokia N9 je prvi smart telefon na kojem su svi tasteri, pa i onaj koji vraća na početni ekran, potpuno nepotrebni. AMOLED ekran dijagonale 3,9″,  rezolucije (854×480 piksela) napravljen je od Gorilla stakla otpornog na ogrebotine, i prekriva gotovo čitavu prednju stranu ekrana. Veliki ekran sa zakrivljenim staklon omogućuje nov način precizne navigacije: Swipe pokretom od ivice ekrana jednostavno se vraćate na početni meni.

Nokia N9
Nokia N9

Tri jasno strukturirana početna ekrana telefona Nokia N9 čine korisnicko iskustvo lakim i intuitivnim iskustvom:

 • početni ekran sadrži gotovo sve aplikacije neophodne na smart telefonu,
 • drugi ekran prikazuje trenutno aktivne aplikacije, čineci multitasking jednostavnim i omogućujuci jednostavno prebacivanje između aplikacija,
 • treći ekran omogućuje direktan pristup kontaktima, novostima i događajima iz planera, a prikazuje i najnovije aktivnosti prijatelja na društvenim mrežama, poput Facebook i Twitter-a.

Home taster zamenjen je swype pokretom – umesto da zatvarate aplikaciju kada vam više nije potrebna, samo prevucite prst preko ekrana (swipe) i premestićete je u pozadinu.

Premium izrada za superiorne performanse antene

Telo telefona Nokia N9 je precizno izrađeno iz jednog dela, tehnologijom kojom se isecaju stakla aviona. Najveća korist robusnog materijala od kojeg je izrađen su izvanredne performanse antene čime korisnici najviše dobijaju. Specijalno polikarbonatno telo omogućuje bolji kvalitet zvuka i mali broj propuštenih poziva. U isto vreme, to čini smart telefon Nokia N9 jednim od najboljih navigacionih uređaja, omogućujući kvalitetan prijem signala.

Što se tiče Interneta, Nokia N9 ima integrisani internet pretraživač sa najnovijom Webkit2 tehnologijom pretraživača, što omogućuje korišćenje interaktivnih online aplikacija i brzo pregledanje online video materijala. Na HTML5 testu, postiže daleko bolje rezultate u odnosu na konkurentske platforme, kao što su iPad 2 (217 + 7 poena) i Samsung Galaxy S II (184 + 1 poena).

Nokia N9 boje
Nokia N9 - sve boje

Jasan prikaz, izuzetan zvuk i NFC

Carl Zeis sočivo sa autofokusom od 8 MPix, širokougaono sočivo, HD kvalitet video snimka i mogućnost velikog otvora blende, uz dual LED blic omogućuju superiorne performanse kamere. Zakrivljeno staklo ekrana omogućuje refleksiju svetla kako bi prikaz bio vidljiviji i pod jakim osvetljenjem, pa je snimanje fotografija i HD sadržaja (720p) u originalnom 16:9 formatu jednostavno i prilično živih boja.

Nokia N9 je i prvi telefon na svetu koji ima podršku za Dolby® Digital Plus dekodiranje i Dolby slušalice sa tehnologijom post-procesiranja zvuka. U osnovnom prodajnom paketu Smart telefon dolazi sa Nokia Stereo Headset WH-901 slušalicama ergonomskog oblika. Zahvaljujući tehnologiji digitalnog procesiranja signala, omogućen je izvanredan kvalitet zvuka.

Opremeljen najnovijom bežičnom tehnologijom prenosa podataka kao što je NFC (Near Field Communication – Komunikacija na blizinu), Nokia N9 omogućuje jednostavnu razmenu fotografija, video materijala i muzičkih sadržaja, između dva uređaja, kroz jednostavno dodirivanje uređaja. Bezbedna veza koja se tako uspostavlja omogućuje brzu i jednostavnu razmenu podataka. Bluetooth dodaci, poput Nokia Play 360° bežičnih zvučnika, mogu se jednostavno povezati sa telefonom samo jednim dodirom. Ovi stilizovani zvučnici reprodukuju muziku sa smart telefona u veoma čistom obliku i sa dubokim basovima.

Sve je već tu

Nokia N9 poseduje besplatnu navigaciju za vozače i pešake, kao i glasovno navođenje i lokalizovane opcije za mape. Sve mape su unapred instalirane – dobijate ih sa uređajem. Pored toga, na telefonu su preinstalirane i brojne druge aplikacije, a jedan od primera je i Angry Birds.

Nokia N9 - softver
Nokia N9 softver

Ključne osobine Nokia N9 smart telefona

 • 9,9 cm super AMOLED ekran 16:9 formata (3,9”)
 • Dimenzije: 116,45 mm x 61,2 mm x 7,6-12,1 mm
 • Težina: 135 g
 • 8MP autofocus kamera sa autofokusom i Carl Zeiss optikom
 • Dolby Digital Plus i Dolby Headphone tehnologija
 • 16 or 64 GB memorija
 • Široka HTML5 podrška
 • Brzo pretraživanje internet zahvaljujući najnovijoj Webkit2
 • NFC podrška
 • Nokia Maps: free turn-by-turn drive and walk navigation + fast geo-tracking thanks to A-GPS
 • Radna memorija 1 GB
 • Boje: crna, ciklama i plavo-zelena

Nokia N9 je odličan spoj dizajna i najnovije tehnologije smart telefona. Možda nije superioran po svojim karakteristikama, ali je korisničko iskustvo neuporedivo kvalitetnije u odnosu na bilo koji konkurentski uređaj, tako da ovaj telefon treba definitivno razmotriti prilikom vaše sledeće kupovine!

Pratite nas i dalje, jer u jako bliskoj budućnosti stiže video test Nokia N9 telefona!

Објављено од стране Braca Ristić

Preduzetnik i vizionar. Preko 10 godina iskustva u oblasti internet tehnologija. Zaljubljenik u mobilne telekomunikacije. Stekao iskustvo radeći od 2005. godine za velike telekomunikacione firme. Uticajni član domaće Blackberry zajednice.