Iako je ARM neprikosnoveni vladar ovog segmenta tržišta Intel pokušava da osvoji svoj udeo. Polako ali sigurno na tržište stižu Intel Atom procesori koji se sve više specijalizuju za handheld uredjaje. 

Prvi procesor je Atom Z2580 baziran na Medfield dizajnu, imaće 2 procesorska jezgra, i uz pomoć Hyperthreading tehnologije, izvršavanje nekoliko programa u isto vreme će ići glatko. Radni takt je 1,3GHz, koji bi mogao uz pomoć Turbo boost tehnologije da dostigne 1,8GHz.

Ovaj procesor je uparen sa PowerVR SGX544MP2 grafičkom jedinicom na 533MHz, i ima duplo bolje performanse nego grafika kod iPhone 4S telefona, a dodatno nudi i podršku za Direct3D. I više nego dovoljno snage za jedan tablet odličnih performansi.

Takođe u ponudi će biti i Intel LTE modem, koji će se nuditi standardno uz ovu platformu.

Intel mobilni procesori

Drugi procesor  za razliku od prvog je „niskobudžetni“. To je Intel Atom Z2000 sa radnim taktom na 1GHz. Udružen sa SGX540 grafikom na 320MHz i Intel HSPA+ modemom. Grafičkom procesoru je namerno oboren radni u cilju smanjenja potrošnje struje i samim tim performansi.

Treći procesor, koji pada u klasu između prethodna dva, ima naziv Z2460, i isto kao i  Z2580, ima brzinu procesora od 1.3GHz, doduše sa jednim jezgrom, ali takođe sadrži i Intel’s Turbo mod tehnologiju, koja mu omogućava dostizanje brzina od 1.8GHz. Procesor Z2460, isto kao i Z2000, poseduje grafičku jedinicu PowerVG SGX 540 GPU, ali sa višim radnim taktom, od 400MHz.

Ova najava iz Intela jasno pokazuje kako se tržište mobilnih uređaja pretvorilo u direktnu konkurenciju desktop kompjuterima. Sadržaj na Internetu se sve više uređuje za mobilne uređaje, otud i mobilne platforme sve više utiču na razvoj LTE i HSPA tehnologije.

Intel za sada nema veliki udeo na ovom tržištu, ali znajući koji potencijal ta kompanija poseduje, možemo u budućnosti očekivati pravi bum Intel platformi za mobilne uređaje.