Rok za odgovor na ponudu Fairfax-a o kupovini nekadašnjeg giganta mobilne telefonije, kanadskog BlackBerry-ja, istice danas, 4. novembra, kao što je i inicijalna ponuda glasila.

Blackberry Unveils It's New Operation System And Phone

Nakon što je prošlog meseca BlackBerry saopštio da izlazi na tržište, javila se kompanija „Fairfax Financial“”, izrazivši zainteresovanost za kupovinu svih akcija i menjanje statusa firme u privatni entitet, odnosno preuzimanje svih akcija i sklanjanje sa berze. Sada se postavlja pitanje, da li ce uz druge investitore, sa kojima je najavila kupovinu, uspeti da sakupi 4,7 milijardi dolara koliko je potrebno za kupovinu ovog giganta.

500px-Logo_Fairfax_Financial.svg_01

Kao potencijalni kupci navode se i osnivaci BlackBerry-ja, Majk Lazaridis i Dag Fredžin, koji bi mogli da izadu sa ponudom u partnerstvu sa njujorškom investicionom firmom „Cerberus Capital Management LP”“ i proizvodacem cipova za mobilne telefone „“Qualcomm Inc“.

Kompanija Lenovo je poslednjih meseci iskazivala zainteresovanje, ali se ocekuje da bi kanadska federalna vlada mogla da odbije ovu ponudu zbog straha da bi Kina tako mogla da dode do znacajnih podataka o tome kako BlackBerry koristi programe zaštite kod svojih uredaja.

Rukovodstvo BlackBerry-ja je prošle nedelje putovalo u Kaliforniju, gde su imali razgovore sa celnim ljudima Facebook-a, koji se takode u medijima pominje kao potencijalni kupac. Iako su akcije kompanije na berzi u poslednjih pet godina pale za više od 95 odsto, i sada drže manje od pet procenata severnoamerickog tržišta, BlackBerry i dalje poseduje impresivan portfolio patenata, sa oko 10 hiljada, koji se odnose na bežicne tehnologije, bezbednost i softver.

Ostaje nam samo da nagadjamo ko ce preuzeti ovog tehnološkog giganta, pošto još uvek nema sigururnog kupca na horizontu. Sve što nam preostaje je da sacekamo i njihov zvanicni odgovor danas.

Објављено од стране Braca Ristić

Preduzetnik i vizionar. Preko 10 godina iskustva u oblasti internet tehnologija. Zaljubljenik u mobilne telekomunikacije. Stekao iskustvo radeći od 2005. godine za velike telekomunikacione firme. Uticajni član domaće Blackberry zajednice.