Bacite pogled na homescreen na pametnom telefonu. Nije bitno da li je Android, Windows Phone ili iOS – svi oni imaju jednu sličnost. I to nije slučaj samo kod današnjih telefona i tableta. Od vremena kada naši telefoni nisu bili „pametni“, svi su imali tu jednu zajedničku stvar – jedna stvar koja nam ne treba, bar ne uvek – indikatore statusa.

Ali, dolaskom nove verzije Androida, kodnog imena Kit Kat 4.4, dolaze i nove mogućnosti. Jedna od novih funkcija koju KitKat dovodi do vaših telefona se zove „Immersive Mode“.

Kada čitate knjigu, igrate igru ili gledate film, KitKit će sakriti softverske tastere i statusne trake, koje često odvraćaju pažnju od bilo koje delatnosti koju pokušavate da postignete na svom telefonu.

Kada gledamo film, čitamo knjigu, igramo igricu, ne zanima nas u svakom trenutku koliko procenta baterije nam je ostalo, ili kolika je jačina signala. Jednostavno samo želimo da uživamo u celom ekranu. Ali statusna linija ili tasteri koji zauzimaju dno ekrana nisu uvek potrebni. Pa zašto me možemo da ih isključimo? Imali smo tu statusnu traku na našim telefonima toliko dugo, i zašto se jednostavno ne bi oslobodili nje.

Immersive Mode nam konačno to pruza. Automatski će sakriti nepoželjne menije i obaveštenja. Dodatna pozitivna strana ovog moda je da nećemo morati da izlazimo iz aktivne aplikacije, da bi videli od koga nam je stigao mail, SMS ili MMS, što podiže sam multitasking na viši nivo.

Ostaje nam da vidimo kako će Google ovaj mod implementirati u sledećoj verziji Androida, i da li će time ponuditi veću slobodu korisnicima da operativno okruženje podese prema svojim potrebama, slično kao što je i uradio sa Google Now.

Објављено од стране Dušan Dinčić

Tokom dana doktor medicine, a tokom noći zaljubljenik u mobilne i moderne tehnologije. Neprestano u pokretu. Urednik sajta Mobilna Revija.