BlackBerry se danas prodaje?

Rok za odgovor na ponudu Fairfax-a o kupovini nekadašnjeg giganta mobilne telefonije, kanadskog BlackBerry-ja, istice danas, 4. novembra, kao što je i inicijalna ponuda glasila.

Blackberry Unveils It's New Operation System And Phone

Nakon što je prošlog meseca BlackBerry saopštio da izlazi na tržište, javila se kompanija „Fairfax Financial“”, izrazivši zainteresovanost za kupovinu svih akcija i menjanje statusa firme u privatni entitet, odnosno preuzimanje svih akcija i sklanjanje sa berze. Sada se postavlja pitanje, da li ce uz druge investitore, sa kojima je najavila kupovinu, uspeti da sakupi 4,7 milijardi dolara koliko je potrebno za kupovinu ovog giganta.

500px-Logo_Fairfax_Financial.svg_01

Kao potencijalni kupci navode se i osnivaci BlackBerry-ja, Majk Lazaridis i Dag Fredžin, koji bi mogli da izadu sa ponudom u partnerstvu sa njujorškom investicionom firmom „Cerberus Capital Management LP”“ i proizvodacem cipova za mobilne telefone „“Qualcomm Inc“.

Kompanija Lenovo je poslednjih meseci iskazivala zainteresovanje, ali se ocekuje da bi kanadska federalna vlada mogla da odbije ovu ponudu zbog straha da bi Kina tako mogla da dode do znacajnih podataka o tome kako BlackBerry koristi programe zaštite kod svojih uredaja.

Rukovodstvo BlackBerry-ja je prošle nedelje putovalo u Kaliforniju, gde su imali razgovore sa celnim ljudima Facebook-a, koji se takode u medijima pominje kao potencijalni kupac. Iako su akcije kompanije na berzi u poslednjih pet godina pale za više od 95 odsto, i sada drže manje od pet procenata severnoamerickog tržišta, BlackBerry i dalje poseduje impresivan portfolio patenata, sa oko 10 hiljada, koji se odnose na bežicne tehnologije, bezbednost i softver.

Ostaje nam samo da nagadjamo ko ce preuzeti ovog tehnološkog giganta, pošto još uvek nema sigururnog kupca na horizontu. Sve što nam preostaje je da sacekamo i njihov zvanicni odgovor danas.

Related posts

BlackBerry Q10 u Srbiji

BlackBerry Q10 u Srbiji

Najnoviji BlackBerry-jev pulen, BlackBerry Q10, kojim se ovaj gigant vraća u igru, predstavljen je još početkom godine, 30. januara, zajedno sa touch screen telefonom BlackBerry Z10. Ovaj telefon poseduje QWERTY tastataru, 3,1-inčni touchscreen AMOLED ekran 720 x 720 rezolucije i radi na novom...

Šta je to Blackberry?

Šta je to Blackberry?

Osnovni podaci za početnike BlackBerry je brend mobilnih telefona, koji je proizvela firma kanadska Research In Motion (RIM). BlackBerry, za razliku od drugih telefona, od samog nastanka omogućava sinhronizaciju email-a, kontakata i sadržaja kalendara sa serverom, u poslovnom okruženju. Ovo...

Blackberry Bold 9900 raspakivanje

Blackberry Bold 9900 raspakivanje

Najbolji telefon firme RIM, Blackberry 9900 konačno se pojavio i na našem tržištu. Po oceni većine korisnika, ovaj uređaj predstavlja telefon sa najboljom tastaturom do sada. Spoj ekrana na dodir i qwerty tastature, čini BlackBerry Bold 9900 idealnim spojem za sve korisnike kojima je...